Elkészítése
A lencsét előző este hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, majd 4 liter friss vízben főzni kezdjük.
Amikor a lencse félig megpuhult, hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a meghámozott, egészben hagyott vöröshagymát, a fűszereket és a karikára vágott füstölt kolbászt. Alacsony lángon addig főzzük, amíg minden puhára nem fő.
Ezalatt rántást készítünk: az olajat egy serpenyőben felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, és világos zsemleszínűre pirítjuk. Levesszük a tűzről, elkeverjük benne a pirospaprikát, majd kevés hideg vízzel felengedjük, és folyamatos keverés mellett a forró leveshez öntjük.
A levest ezután még egyszer felforraljuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott virslit, és néhány perc alatt puhára főzzük.
Az ecetet és a tejfölt külön tálkában összekeverjük, majd a leveshez adjuk, hogy ne csapódjon ki. Végül ízlés szerint cukorral és sóval beállítjuk az ízeket.
Forrón tálaljuk, tejföllel és friss kenyérrel kínáljuk.
