Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Lencseleves gazdagon recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 0,5 kg lencse
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl tejföl
  • pirospaprika
  • ecet
  • cukor
  • só
  • babérlevél
  • tárkony
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 2 pár virsli

Elkészítése

A lencsét előző este hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, majd 4 liter friss vízben főzni kezdjük.

Amikor a lencse félig megpuhult, hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a meghámozott, egészben hagyott vöröshagymát, a fűszereket és a karikára vágott füstölt kolbászt. Alacsony lángon addig főzzük, amíg minden puhára nem fő.

Ezalatt rántást készítünk: az olajat egy serpenyőben felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, és világos zsemleszínűre pirítjuk. Levesszük a tűzről, elkeverjük benne a pirospaprikát, majd kevés hideg vízzel felengedjük, és folyamatos keverés mellett a forró leveshez öntjük.

A levest ezután még egyszer felforraljuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott virslit, és néhány perc alatt puhára főzzük.

Az ecetet és a tejfölt külön tálkában összekeverjük, majd a leveshez adjuk, hogy ne csapódjon ki. Végül ízlés szerint cukorral és sóval beállítjuk az ízeket.

Forrón tálaljuk, tejföllel és friss kenyérrel kínáljuk.

https://receptneked.wps.hu/levesek/lencseleves-gazdagon/