Elkészítése
Előkészítés:
A libaaprólékot alaposan megmossuk, majd feldaraboljuk vagy ha szeretnénk, hagyhatjuk nagyobb darabokban is.
Leves:
A húst hideg, bő vízben feltesszük főni.
Nagyon lassú tűzön főzzük, hogy a leves csak gyöngyözzön.
Közben a tetején keletkező habot folyamatosan leszedjük, így szép tiszta marad az alaplé.
Amíg a hús fő, megtisztítjuk a zöldségeket.
A sárgarépát és a fehérrépát ízlés szerint karikára vagy hasábra vágjuk, a zellert és a karalábét közepes darabokra.
A vöröshagymát egészben hagyjuk, a fokhagymagerezdeket csak meghámozzuk.
Körülbelül két óra lassú főzés után hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt zöldségeket a leveshez.
Tovább főzzük, amíg minden teljesen megpuhul.
Ízesítés és tálalás:
Amikor a zöldségek és a hús is megpuhult, megkóstoljuk a levest és ha szükséges, sóval, borssal vagy kevés szerecsendióval ízesítjük.
A kész levest pár percig pihentetjük, majd a tetejéről a felesleges zsírt leszedjük.
Ezután átszűrjük, és a libahússal, zöldségekkel, valamint a választott levesbetéttel tálaljuk.
Tipp:
A leves másnap még finomabb, mert az ízek addigra teljesen összeérnek.
Ha szeretnénk, pár szem egész borsot vagy egy csokor petrezselymet is főzhetünk bele, attól még zamatosabb lesz.


