Elkészítése
Sütőtök előkészítése:
A sütőtököt félbevágjuk, kimagozzuk, feldaraboljuk, majd megsütjük. Ez nagyjából fél órát vesz igénybe.
Leves:
Amíg a tök sül, a hagymákat kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát és együtt tovább pirítjuk. Ezután megszórjuk pirospaprikával, felöntjük vízzel, majd beletesszük a meghámozott, feldarabolt burgonyát is. Hozzáadjuk a leveskockát, sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Ha minden zöldség megfőtt, hozzáadjuk a megsült sütőtök darabokat, majd botmixerrel pürésítjük. Megkóstoljuk és ha szükséges, még utána fűszerezzük.
Tálalás:
A kolbászt felkarikázzuk és egy serpenyőben megpirítjuk. A forró levest tányérba merjük, majd tejföllel, pirított kolbászkarikákkal és aprított friss petrezselyemmel tálaljuk.
Tipp:
A leves még különlegesebb lesz, ha egy kevés füstölt pirospaprikát is adunk hozzá. A tejföl helyett használhatunk tejszínt is, így még krémesebb állagot kapunk. Vegetáriánus változatban a kolbász elhagyható, helyette pirított kenyérkockákkal kínálhatjuk.


