Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Magyaros zöldborsóleves zabgaluskával recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A leveshez

  • 1 kg zöldborsó
  • 5 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 1 db karalábé
  • 1 kis darab zeller
  • 2 db főzőhagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 szem paradicsom
  • 0,5 dl étolaj
  • só
  • bors
  • fűszerpaprika
  • 1 nagy csomó petrezselyemzöld

A galuskához

  • 10 dkg zabpehely
  • 2 db tojás
  • só

Elkészítése

Az egyik hagymát apró kockákra vágjuk, és kevés olajon megpároljuk. (Mindig egy csipet sóval csináljuk, ha nem szeretnénk, hogy megpiruljon a hagyma.) Őrölünk rá borsot, megszórjuk egy kevés fűszerpaprikával, majd a zöldborsó kivételével hozzáadjuk a jellegüknek megfelelően karikákra vagy kis hasábokra vágott zöldségeket.

Kicsit megpirítjuk. Amikor már olyan illata lesz, mint régen a nagymamánál, felöntjük vízzel. Beletesszük a zöldpaprikát, a paradicsomot, a másik hagymát és a cérnával összekötözött petrezselyemlevél-szárakat. Szép lassan felforraljuk.

Közben a zabpehelyből körülbelül 2 evőkanálnyit félreteszünk, a többit lisztté őröljük. Egy kis tálkában összekeverjük az egészben hagyott zabpelyhekkel, egy kevés sóval és 2 egész tojással.

Amikor a leves újra felforr, beleszórjuk a kifejtett zöldborsót, majd beleszaggatjuk a galuskákat.

A főzés végén elzárjuk alatta a tüzet, és lefedve hagyjuk állni, hogy az ízek még jobban összeérjenek. Tálalás előtt bőségesen megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

https://receptneked.wps.hu/levesek/magyaros-zoldborsoleves-zabgaluskaval/