Az egyik hagymát apró kockákra vágjuk, és kevés olajon megpároljuk. (Mindig egy csipet sóval csináljuk, ha nem szeretnénk, hogy megpiruljon a hagyma.) Őrölünk rá borsot, megszórjuk egy kevés fűszerpaprikával, majd a zöldborsó kivételével hozzáadjuk a jellegüknek megfelelően karikákra vagy kis hasábokra vágott zöldségeket.
Kicsit megpirítjuk. Amikor már olyan illata lesz, mint régen a nagymamánál, felöntjük vízzel. Beletesszük a zöldpaprikát, a paradicsomot, a másik hagymát és a cérnával összekötözött petrezselyemlevél-szárakat. Szép lassan felforraljuk.
Közben a zabpehelyből körülbelül 2 evőkanálnyit félreteszünk, a többit lisztté őröljük. Egy kis tálkában összekeverjük az egészben hagyott zabpelyhekkel, egy kevés sóval és 2 egész tojással.
Amikor a leves újra felforr, beleszórjuk a kifejtett zöldborsót, majd beleszaggatjuk a galuskákat.
A főzés végén elzárjuk alatta a tüzet, és lefedve hagyjuk állni, hogy az ízek még jobban összeérjenek. Tálalás előtt bőségesen megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.