Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Májgombóc leves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 0,5 kg csirke
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 rózsa karfiol
  • 1 szelet karalábé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 db szegfűszeg
  • 5 db szegfűbors
  • 8 db feketebors
  • 1 csipet kömény
  • ételízesítő
  • só

A májgombóchoz

  • 2 db csirkemáj
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 fej vöröshagyma
  • petrezselyemzöld
  • bors
  • zsemlemorzsa
  • búzadara

Elkészítése

Egy nagy lábosban vizet forralunk. Hozzáadjuk a megmosott csirkét, a megtisztított és darabokra vágott zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, karfiol, karalábé), a vöröshagymát, és a fokhagymagerezdeket. A fűszereket (szegfűszeg, szegfűbors, fekete bors, kömény, só, ételízesítő) is belehelyezzük. A levest lassú tűzön, fedő alatt főzzük, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak.

Közben elkészítjük a májgombócot. A tojásokat felverjük, a májat késsel lekaparjuk, a vöröshagymát lereszeljük, majd mindezt a tojásokhoz keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a finomra vágott petrezselymet, sót, borsot. Ezután fokozatosan adagoljuk a zsemlemorzsát és a búzadarát (fele-fele arányban), amíg lágy, de formázható állagú masszát kapunk. A masszát fél órán át pihentetjük.

Amikor a leves kész, a májgombóc masszát nokedli szaggatóval vagy kanállal beleszaggatjuk, és további 10-15 percig főzzük, amíg a gombócok teljesen megfőnek.

Tálaláskor a levest friss petrezselyemmel díszítjük.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

https://receptneked.wps.hu/levesek/majgomboc-leves-2/