Elkészítése
A csontot feldaraboljuk, majd 3-4 percre forrásban lévő vízbe tesszük. Ezután leszűrjük, langyos vízzel alaposan átmossuk, majd egy nagy fazékba tesszük. Ráöntünk 2 liter hideg vizet, és közepes lángon felforraljuk.
Amikor a víz felforrt, visszavesszük a lángot, és hozzáadjuk a sót, borsot, valamint a paradicsompürét. A fokhagymát megtisztítjuk és felszeleteljük, a vöröshagymát meghámozzuk, majd mindkettőt a leveshez adjuk.
A zöldségeket meghámozzuk, karikákra vágjuk, de egyelőre félretesszük. A levest fedő nélkül, kis lángon 1 órán át főzzük. Ezt követően leszűrjük, és a tiszta alaplevet visszatesszük a tűzre. Hozzáadjuk a karikázott zöldségeket, majd körülbelül 15 percig főzzük, amíg meg nem puhulnak.
A májrizs elkészítése
A vöröshagymát lereszeljük, és kevés olajon megfuttatjuk. A májat botmixerrel pépesítjük. A hagymát, tojást, rizst, sót, borsot és a búzadarát összekeverjük a májjal. Ha a massza túl lágy, kevés zsemlemorzsát keverünk hozzá. Letakarva 15 percig pihentetjük, hogy a rizs megduzzadjon.
A forrásban lévő levesbe egy tésztaszűrő kanál és egy fakanál segítségével apró, hosszúkás darabokban beleszaggatjuk a májas masszát. Főzés közben folyamatosan kevergetjük, hogy ne ragadjanak össze. A gombócok körülbelül 5 perc alatt megfőnek.
Tálalás
Tálalás előtt megszórjuk aprított petrezselyemmel.
