Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Májrizsleves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg sertés orja csont
  • só
  • 1 kiskanál egész bors
  • 1 mokkáskanál sűrített paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 1 kis cikk zeller
  • 3 szál sárgarépa

A májrizshez

  • 0.5 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 15 dkg sertésmáj
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 mokkáskanál só
  • 0,5 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1 mokkáskanál majoránna

Elkészítése

A csontot feldaraboljuk, majd 3-4 percre forrásban lévő vízbe tesszük. Ezután leszűrjük, langyos vízzel alaposan átmossuk, majd egy nagy fazékba tesszük. Ráöntünk 2 liter hideg vizet, és közepes lángon felforraljuk.

Amikor a víz felforrt, visszavesszük a lángot, és hozzáadjuk a sót, borsot, valamint a paradicsompürét. A fokhagymát megtisztítjuk és felszeleteljük, a vöröshagymát meghámozzuk, majd mindkettőt a leveshez adjuk.

A zöldségeket meghámozzuk, karikákra vágjuk, de egyelőre félretesszük. A levest fedő nélkül, kis lángon 1 órán át főzzük. Ezt követően leszűrjük, és a tiszta alaplevet visszatesszük a tűzre. Hozzáadjuk a karikázott zöldségeket, majd körülbelül 15 percig főzzük, amíg meg nem puhulnak.

A májrizs elkészítése

A vöröshagymát lereszeljük, és kevés olajon megfuttatjuk. A májat botmixerrel pépesítjük. A hagymát, tojást, rizst, sót, borsot és a búzadarát összekeverjük a májjal. Ha a massza túl lágy, kevés zsemlemorzsát keverünk hozzá. Letakarva 15 percig pihentetjük, hogy a rizs megduzzadjon.

A forrásban lévő levesbe egy tésztaszűrő kanál és egy fakanál segítségével apró, hosszúkás darabokban beleszaggatjuk a májas masszát. Főzés közben folyamatosan kevergetjük, hogy ne ragadjanak össze. A gombócok körülbelül 5 perc alatt megfőnek.

Tálalás

Tálalás előtt megszórjuk aprított petrezselyemmel.

https://receptneked.wps.hu/levesek/majrizsleves/