Elkészítése
A póréhagymát felkarikázzuk, majd olajon vagy vajon megpároljuk. Hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a zöldborsót és a kockára vágott karalábét, enyhén megsózzuk. Pár percig együtt pároljuk, amíg a zöldségek levet engednek és kissé megpuhulnak.
Felöntjük kb. fél liter alaplével (például csirkehúslevesből készítve). Közben meghámozzuk a paradicsomokat és felkockázzuk, a kelkáposztát csíkokra vágjuk. Ha a leves felforrt, hozzáadjuk a paradicsomot, a káposztát és a tésztát. Addig főzzük, amíg a zöldségek és a tészta megpuhulnak, de ügyeljünk, hogy ne főjenek szét – a káposzta maradjon kissé roppanós, a tészta pedig al dente.
A főzés végén friss bazsalikomot szórunk bele, hogy megőrizze az intenzív aromáját.
Tipp
A minestrone változatosan készíthető: kerülhet bele cukkini, zeller vagy akár bab is. Ha tartalmasabb levest szeretnénk, a tészta egy részét kiválthatjuk apró szemű rizzsel, vagy kínálhatjuk friss reszelt parmezánnal megszórva.
