Elkészítése
Sütőtök:
A sütőtököt megmossuk, félbevágjuk, a magjait kikaparjuk és félretesszük. A sütőtököt 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt megsütjük.
Alaplé:
A megsült sütőtök héját eltávolítjuk, majd a félretett magokkal együtt lábasba tesszük és annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd lefedve 5 percig pihentetjük, ez lesz az alaplé.
Egy másik lábasban felhabosítjuk a mézet, hozzáadjuk a reszelt gyömbért és a felaprított újhagymát, majd enyhén karamellizáljuk. Ezután beletesszük a sütőtököt, hozzáöntjük az alaplevet, a narancslevet, sózzuk és néhány percig főzzük. Végül a tejjel összeforraljuk.
A levest forralás után botmixerrel simára pürésítjük, majd sűrű szitán átszűrjük, hogy selymes állagot kapjunk.:
Tálalás
A levest pirított tökmaggal megszórva tálaljuk. Tökmagolajjal meglocsolva még különlegesebb lesz az íze.
Tipp:
Ha szeretnénk intenzívebb narancsos ízt, reszelt narancshéjat is adhatunk a leveshez. A gyömbér helyett fahéjjal vagy szerecsendióval is fűszerezhetjük, így édesebb, desszert jellegű változatot kapunk.

