Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Nyírségi burgonyagombóc leves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg sertéslapocka
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 fej zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg gomba
  • 10 dkg zöldborsó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál zsír
  • tárkony
  • bors
  • só

Gombóchoz

  • 20 dkg krumpli
  • 10 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • csipet szerecsendió

Habaráshoz

  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál tejföl
  • 0,5 citrom leve

Elkészítése

Egy magasabb edényben a zsíron megpirítjuk a kockázott lapockát, majd kiszedjük és félretesszük. Ugyanebben az edényben megdinszteljük a kockázott hagymát, fokhagymát és fűszerezzük, majd mehet rá a kockázott zöldség is, amit megpirítunk, majd végül visszaöntjük a húst is.

A kockázott burgonyát külön főzzük meg annyi vízzel, amennyi épphogy ellepi. Ha kész, akkor a levét hozzáöntjük a leveshez (a burgonya a gombócokhoz kell).

Körülbelül félidőben tegyük bele a zöldborsót és a gombákat. Tovább főzzük, majd beledobjuk a zöldfűszereket is.

Még forrón törjük össze a burgonyát, hagyjuk kicsit hűlni és adjuk hozzá a tojást, a lisztet, a petrezselymet és egy csipet szerecsendiót.

Keverjük össze és kis gombócokat formázzunk belőle. Amikor már majdnem kész a levesünk, dobjuk bele a gombócokat és főzzük készre.

Elkészítjük a habarásunkat. A lisztet kevés folyadékkel elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és csomómentesre keverjük, végül belecsepegtetjük a citrom levét. A levesünkhöz adjuk és a besűrítjük vele.

Tálaláskor aprított petrezselymet adunk hozzá.

https://receptneked.wps.hu/levesek/nyirsegi-burgonyagomboc-leves/