Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Nyírségi gombócleves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 0,5 kg borjú lapocka (lehet sertés, csirke vagy pulyka is)
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 15 dkg gomba
  • 15 dkg zöldborsó
  • 15 dkg karfiol
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0,5 db zellergumó
  • petrezselyemzöld
  • 5 dkg vaj
  • 1 db citom leve
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 evőkanál finomliszt
  • ételízesítő
  • só
  • őrölt fehérbors

A gombóchoz

  • 30 dkg burgonya
  • 1 db tojás
  • 10 dkg finomliszt
  • só
  • petrezselyemzöld

Elkészítése

A húst, gombát és zöldségeket kockákra vágjuk, a hagymát finomra aprítjuk. A burgonyát megfőzzük, majd kihűtjük. Egy edényben a vajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a kockákra vágott húst, és fehéredésig pirítjuk. Beletesszük a zöldségeket, majd felöntjük vízzel. Sóval, fehér borssal és ételízesítővel ízesítjük.

Közben elkészítjük a gombócokat: a burgonyát krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a tojást, lisztet, sót és az aprított petrezselyemzöldet, majd alaposan összedolgozzuk. Ha a hús megpuhult, vizes kézzel kis gombócokat formázunk, és a forrásban lévő leveshez adjuk. A gombócok kb. 8-10 perc alatt megpuhulnak.

Végül a levest liszttel elkevert főzőtejszínnel behabarjuk. Ha újraforrt, hozzáadjuk a citrom levét. Tovább forralni már nem szükséges. Aki szereti, csipetnyi tárkonnyal is ízesítheti.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

https://receptneked.wps.hu/levesek/nyirsegi-gombocleves-2/