Elkészítése
Előkészítés
A húst, a gombát és a zöldségeket kockákra vágjuk, a hagymát pedig finomra aprítjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, majd kihűtjük és áttörjük.
Leves alap
Egy lábasban a vajat felolvasztjuk, és a hagymát megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk a kockákra vágott húst, és fehéredésig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sóval, fehér borssal és ételízesítővel ízesítjük, majd közepes lángon főzzük.
Gombócok elkészítése
Az áttört burgonyához hozzáadjuk a tojást, a lisztet, egy csipet sót és az apróra vágott petrezselyemzöldet. A masszát alaposan összedolgozzuk, majd vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle.
Gombócok főzése
A burgonyagombócokat a forrásban lévő leveshez adjuk, és kb. 8-10 perc alatt puhára főzzük.
Sűrítés
A levest liszttel elkevert tejszínnel behabarjuk, és addig kevergetjük, amíg újra felforr. A végén ízlés szerint hozzáadjuk a citrom levét, és aki szereti, egy csipet tárkonyt is keverhet bele. Tovább forralni már nem szükséges.
Tálalás
Forrón tálaljuk, friss kenyérrel vagy magában is kitűnő.
Jó étvágyat kívánunk!
