Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Nyírségi gombócleves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók 6 személyre

  • 0,5 kg borjú lapocka (lehet sertés, csirke vagy pulyka is)
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 15 dkg gomba
  • 15 dkg zöldborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/4 zellergumó
  • petrezselyemzöld
  • 0,5 db citrom leve
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg karfiol
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 evőkanál finomliszt
  • ételízesítő
  • őrölt fehérbors
  • tárkony
  • só

A gombóchoz

  • 2 darab burgonya
  • 1 db tojás
  • só
  • bors
  • petrezselyemzöld
  • 3 evőkanál finomliszt

Elkészítése

Előkészítés

A húst, a gombát és a zöldségeket kockákra vágjuk, a hagymát pedig finomra aprítjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, majd kihűtjük és áttörjük.

Leves alap

Egy lábasban a vajat felolvasztjuk, és a hagymát megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk a kockákra vágott húst, és fehéredésig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sóval, fehér borssal és ételízesítővel ízesítjük, majd közepes lángon főzzük.

Gombócok elkészítése

Az áttört burgonyához hozzáadjuk a tojást, a lisztet, egy csipet sót és az apróra vágott petrezselyemzöldet. A masszát alaposan összedolgozzuk, majd vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle.

Gombócok főzése

A burgonyagombócokat a forrásban lévő leveshez adjuk, és kb. 8-10 perc alatt puhára főzzük.

Sűrítés

A levest liszttel elkevert tejszínnel behabarjuk, és addig kevergetjük, amíg újra felforr. A végén ízlés szerint hozzáadjuk a citrom levét, és aki szereti, egy csipet tárkonyt is keverhet bele. Tovább forralni már nem szükséges.

Tálalás

Forrón tálaljuk, friss kenyérrel vagy magában is kitűnő.

Jó étvágyat kívánunk!

https://receptneked.wps.hu/levesek/nyirsegi-gombocleves-3/