Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Nyírségi gombócleves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg sertéscomb
  • 4 fej vöröshagyma
  • olaj
  • só
  • bors
  • víz
  • zeller
  • karalábé
  • répa
  • borsó
  • gomba
  • 250 ml főzőtejszín
  • 0,5 db citrom leve

Gombóchoz

  • 3 szem krumpli
  • só
  • 1 db tojás
  • liszt
  • hagyma

Elkészítése

A vöröshagymát apróra kockázzuk, majd kevés olajon és egy kis vízzel együtt megpároljuk. A mennyiség felét kivesszük és félretesszük a gombóchoz. A maradék hagymához hozzáadjuk a felkockázott sertéscombot, sóval és fehér borssal ízesítjük, majd addig pirítjuk, amíg a hús kifehéredik. Ezután felengedjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk, és beletesszük a megtisztított, feldarabolt zellert, karalábét és répát. Lassú tűzön főzzük.

Közben elkészítjük a gombócokat: a krumplit puhára főzzük, áttörjük, majd összekeverjük a félretett párolt hagymával, a tojással, sóval és annyi liszttel, hogy formázható, keményebb masszát kapjunk.

A leveshez hozzáadjuk a borsót és az apróra vágott gombát is, majd ha minden megpuhult, beleöntjük a főzőtejszínt és a fél citrom levét. Vizes kézzel gombócokat formálunk a krumplis masszából, és óvatosan a levesbe engedjük őket. További kb. 10 percig főzzük, amíg a gombócok megfőnek.

Forrón, friss kenyérrel kínáljuk.

Tipp

A gombócokat dúsíthatjuk kevés reszelt sajttal vagy apróra vágott petrezselyemmel is. Ha szeretjük a füstös ízeket, egy kevés füstölt szalonna kockával is feldobhatjuk a levest.

https://receptneked.wps.hu/levesek/nyirsegi-gombocleves-4/