A vöröshagymát apróra kockázzuk, majd kevés olajon és egy kis vízzel együtt megpároljuk. A mennyiség felét kivesszük és félretesszük a gombóchoz. A maradék hagymához hozzáadjuk a felkockázott sertéscombot, sóval és fehér borssal ízesítjük, majd addig pirítjuk, amíg a hús kifehéredik. Ezután felengedjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk, és beletesszük a megtisztított, feldarabolt zellert, karalábét és répát. Lassú tűzön főzzük.
Közben elkészítjük a gombócokat: a krumplit puhára főzzük, áttörjük, majd összekeverjük a félretett párolt hagymával, a tojással, sóval és annyi liszttel, hogy formázható, keményebb masszát kapjunk.
A leveshez hozzáadjuk a borsót és az apróra vágott gombát is, majd ha minden megpuhult, beleöntjük a főzőtejszínt és a fél citrom levét. Vizes kézzel gombócokat formálunk a krumplis masszából, és óvatosan a levesbe engedjük őket. További kb. 10 percig főzzük, amíg a gombócok megfőnek.
Forrón, friss kenyérrel kínáljuk.
Tipp
A gombócokat dúsíthatjuk kevés reszelt sajttal vagy apróra vágott petrezselyemmel is. Ha szeretjük a füstös ízeket, egy kevés füstölt szalonna kockával is feldobhatjuk a levest.