Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Nyírségi gombócleves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 40 dkg borjúhús
  • só
  • fehérbors
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 nagyobb fehérrépa
  • 1 fej zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg gomba
  • 1 kis fej karfiol
  • 10 dkg zöldborsó
  • 3 dl főzőtejszín
  • vaj
  • finomliszt
  • citromlé

A gombóchoz

  • 5 közepes krumpli
  • 3 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 15 dkg finomliszt
  • petrezselyemzöld

Elkészítése

Olajon megpároljuk a hagymát, rátesszük az apró kockára vágott húst, kissé megpirítjuk, sózzuk, megszórjuk fehérborssal, majd kevés vizet öntünk rá. Mikor félig megpuhult, hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, kicsit később a zöldborsót. Felöntjük kb.4 liter vízzel és tovább főzzük. Amikor már majdnem készre főtt, hozzáadjuk a szeletelt vagy cikkekre vágott gombát és a kis rózsákra szedett karfiolt. Amikor felfőtt beletesszük a burgonyagombócokat.

A burgonyagombóc elkészítése:

Sós vízben megfőzzük a burgonyát. A 3 dkg vajjal megtörjük, kihűtjük. Amikor kihűlt hozzáadjuk a tojást, a lisztet és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Ezt az egészet jól összedolgozzuk, és apró gombócokat csinálunk belőle.

Vajas rántást készítünk, amit főzőtejszínnel dúsítunk. Ezzel besűrítjük a levest, végül citromlével ízesítjük. 

https://receptneked.wps.hu/levesek/nyirsegi-gombocleves/