Előkészítés:
A fehérbabot előző este beáztatjuk, majd másnap enyhén sós vízben puhára főzzük.
Leves:
Egy edényben felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a lisztet és világosra pirítjuk. Meghintjük a pirospaprikával, gyorsan átkeverjük, hogy ne égjen meg, majd felöntjük a paradicsomlével. Sóval, borssal ízesítjük, beletesszük a megtisztított vöröshagymát és a zellert (vagy zellerzöldet), majd lassú tűzön főzni kezdjük.
A zöldbab végeit levágjuk, a szálakat eltávolítjuk, megmossuk, majd hosszabb darabokra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és egy kevés olajon megfuttatjuk. Ezután hozzáadjuk a főtt fehérbabot, a zöldbabot és a friss bazsalikomleveleket.
Befejezés:
Az egészet a paradicsomos alaphoz öntjük, szükség szerint tovább ízesítjük, majd takaréklángon addig főzzük, amíg a zöldbab megpuhul.
Tipp:
A leveshez reszelt parmezánt vagy pirított kenyérkockát is kínálhatsz, így még tartalmasabb lesz. Ha szereted a pikáns ízeket, egy kevés chilipehellyel vagy csípős paprikával feldobhatod.