Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Öreg lebbencs recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 100 g füstölt szalonna
  • 150 g lebbencs tészta
  • 400 g burgonya
  • 3 sárgarépa
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 kiskanál őrölt pirospaprika
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld


Elkészítése:

A szalonnát apró kockákra vágjuk, majd kis lángon zsírjára sütjük. A kisült szalonnát kivesszük, majd az apróra szelt hagymát megdinszteljük. A tört lebbencstésztát is hozzátéve, halványbarnára pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. A sárgarépát is beletesszük.

A petrezselyem csokrot összekötve, apróra darabolt paradicsomot, pirospaprikát, sót beletéve felforraljuk. Sóval óvatosan bánjunk, mert a szalonna is sós! Mikor felforrt, hozzáadjuk a felkockázott krumplit, és a zöldpaprikát is.

Én úgy szeretem, hogy a paprika ne főjön szét, hanem a paprikadarabok enyhén roppanósak maradjanak a levesben. Mire a krumpli megfő, minden tökéletes állapotban lesz, beleértve a lebbencstésztát is. Az aroma kifőtt belőle, így a petrezselyem levelet kivesszük.

Tálaláskor visszatesszük a pirított szalonnát is, de van ahol 1 kanál tejfölre szedik a levest.

[box style=”info”]Nagymamám a sűrű, tartalmas leveseket nevezte “öregnek.” Akár magában is elegendő energiát biztosított a leves a mezőgazdasági munka elvégzéséhez. Legfinomabb a bográcsban készült lebbencs, de a konyha tüzén is elkészíthető.[/box]

https://receptneked.wps.hu/levesek/oreg-lebbencs/