Elkészítése
A lencsét főzés előtt kb. két órára beáztatjuk, majd leszűrjük és átöblítjük. Egy lábasba tesszük, felöntjük kb. 1,2 liter vízzel. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, valamint a feldarabolt fehér- és sárgarépát. Beletesszük a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, majd lefedve kb. 40 percig főzzük, amíg a lencse és a zöldségek megpuhulnak.
Amikor elkészült, a levest mustárral ízesítjük. A tejfölt simára keverjük a liszttel, majd folyamatos keverés mellett a leveshez adjuk. Végül beletesszük a felkarikázott virslit és a finomra vágott petrezselyemzöldet, majd egyszer felforraljuk. Forrón kínáljuk.
Tipp
A pikáns ízt fokozhatjuk egy kevés citromlé vagy ecet hozzáadásával. Ha sűrűbb levest szeretnénk, a főtt lencse egy részét turmixoljuk bele, így krémesebb állagot kapunk.
