Leves:
A csirkemellet megtisztítjuk és kockára vágjuk. A zöldségeket és a hagymát felaprítjuk. Az olajat felhevítjük, a vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk és együtt pároljuk. Ezután beletesszük a felaprított zöldségeket és a fokhagymát, majd tovább pároljuk néhány percig.
Megszórjuk tárkonnyal, alaposan elkeverjük, majd felöntjük kb 2 liter vízzel. Beletesszük a paprikát, paradicsomot és a zellerlevelet, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Túrógombóc:
Közben elkészítjük a gombócot: a túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a felvert tojást, a csipet sót és a búzadarát. Jól összekeverjük, majd vizes kézzel apró gombócokat formázunk.
Amikor a leves már majdnem kész, a forrásban lévő lébe beleengedjük a gombócokat. Addig főzzük, amíg a gombócok feljönnek a leves tetejére, ez jelzi, hogy megfőttek.
Sürítés:
A tejszínben elkeverjük a kukoricakeményítőt, majd néhány merőkanálnyi forró levest hozzáadunk, hogy hőkiegyenlítést végezzünk. Ezután a keveréket visszaöntjük a levesbe és óvatosan felforraljuk, hogy besűrűsödjön.
Ha szükséges még ízesítjük sóval, borssal és egy kevés tárkonnyal.
Tipp:
A túrógombócba tehetünk apróra vágott petrezselymet is, így még frissebb lesz az íze. Ha selymesebb levest szeretnénk, a tejszínt részben helyettesíthetjük egy kevés tejföllel. Friss kenyérrel vagy pirítóssal tálalva igazi, házias fogás.