Elkészítése
Elkészítés
A római tálat fedelével együtt hideg vízbe áztatjuk, hogy jól megszívja magát. A vöröshagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát áttörjük. A burgonyát és a paprikát nagyobb kockákra, a répát és a zellert hasábokra, a póréhagymát karikákra vágjuk. A marhahúst megmossuk, majd kisebb kockákra daraboljuk.
Egy serpenyőben az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd rádobjuk a húst, és erős lángon körbepirítjuk 3–4 perc alatt. Felöntjük a vörösborral, és a vízből kivett, lecsepegtetett római tálba öntjük.
A húslevesben elkeverjük a paradicsompürét, hozzáadjuk az előkészített zöldségeket, a fokhagymát, cayenne borsot, kakukkfüvet, sót és borsot. Az egészet összekeverjük, majd a húsra öntjük.
A tálat lefedjük, hideg sütőbe tesszük, és 200 fokra felmelegítve kb. másfél órán át puhára pároljuk.
Tálalás
Az elkészült gulyást mély tálakba szedjük, megszórjuk friss, tépkedett bazsalikommal, és félbevágott fekete olajbogyóval díszítjük.
Tipp
A gulyást kínálhatjuk friss, ropogós kenyérrel vagy galuskával. Ha még gazdagabb ízvilágot szeretnénk, a főzés elején tehetünk bele egy kevés rozmaringot vagy babérlevelet is.


