A vizet feltesszük forrni a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Amikor már gyöngyözik, hozzáadjuk a ribizlit, és együtt főzzük, amíg a szemek teljesen megpuhulnak.
Ezután levesszük a tűzről, és egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy sima, magoktól mentes alapot kapjunk. A levet visszatesszük a tűzhelyre, majd belekeverjük a vaníliás cukrot vagy vaníliaeszenciát.
Amikor ismét forrni kezd, hozzáadjuk a kevés hideg vízzel elkevert keményítőt, majd lassan belecsorgatjuk a tejszínt is, folyamatos keverés mellett. Egy rövid forralás után levesszük a tűzről.
A levest teljesen lehűtjük, majd tejszínhabbal tálaljuk. Ha szükséges, ízlés szerint még adhatunk hozzá cukrot.
Tipp
Ha szeretnénk pikánsabb ízt, egy kevés citromhéjat vagy citromlevet is adhatunk a leveshez. A tejszínhab helyett vaníliafagylalttal is kínálhatjuk, ami különösen jól illik hozzá a nyári melegben.