Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Sajtkrémleves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál teljes kiörlésű liszt
  • 0,5 liter csirkehúsleves alaplé
  • 0,5 liter sonka főzőlé (ha húsvétkor eltetted)
  • 7,5 dkg sajt (trappista, füstölt, chedar is lehet vegyesen)
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • fehérbors
  • só
  • szerecsendió

Elkészítése

Az olvasztott vajon megpirítjuk a lisztet, majd felengedjük a hideg alaplével, sonkalével és felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt, tejet és a reszelt sajtot.

Ezután csendesen forralva megvárjuk, amíg felolvad benne a sajt és ízlés szerint fűszerezzük.

Ha elolvadt a sajt, akkor egy botmixer segítségével az egészet átmixeljük, hogy szép selymes legyen, majd visszatesszük a tűzhelyre. Ha szükséges, akkor utánízesítjük és az elpárolgott levet pótoljuk vízzel.

Közben a kenyérből tetszés szerinti (nálam most szív) formákat vágunk, beolajazzuk és forró sütöbe tesszük. Minden forma közepébe egy csipetnyi sajtot teszünk.

Az elkészült pirítóst a levessel együtt kínáljuk. Lehet rá szórni aprított zöldhagyma szárat vagy metélőhagymát.

https://receptneked.wps.hu/levesek/sajtkremleves/