Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Sárgaborsóleves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 25 dkg sárgaborsó
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 púpos evőkanál finomliszt
  • só
  • 1 késhegynyi pirospaprika
  • kenyérkockák
  • 2 pár virsli

Elkészítése

A sárgaborsót alaposan kiválogatjuk, majd többször, váltott hideg vízben átmossuk. Annyi vízzel engedjük fel, hogy ellepje, és egy éjszakára áztatjuk. Másnap, ha az áztatóvizet magába szívta, újra felengedjük annyi vízzel (vagy füstölt hús főzőlevével), hogy bőven ellepje. Fedő alatt, kis lángon nagyon puhára főzzük, időnként megkeverve, hogy az alja ne kapjon oda.

Közben az olajon megfonnyasztjuk a reszelt vöröshagymát, majd megszórjuk liszttel, és folyamatosan kevergetve addig pirítjuk, amíg a hagyma és a liszt szép piros nem lesz. Meghintjük pirospaprikával, egy kevés vízzel felengedjük, majd a leveshez öntjük. A levest tésztaszűrőn keresztül áttörjük, visszatesszük a tűzre, és vízzel 1,5 literre hígítjuk. Még néhány percig forraljuk, hogy az ízek összeérjenek.

Tálaláskor olajban pirított kenyérkockákat kínálunk hozzá. Ha gazdagítani szeretnénk, a legvégén karikára vágott virslit is főzhetünk a levesbe.

https://receptneked.wps.hu/levesek/sargaborsoleves/