Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Savanyú velőleves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 4 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1-2 db húsos disznócsont
  • 25 dkg darált hús
  • 30 dkg velő
  • 2 db tojás
  • káposztalé (ízlés szerint)
  • 1 evőkanál finomliszt
  • tej
  • só
  • bors
  • petrezselyemzöld
  • 2 evőkanál rizs
  • 1 fej vöröshagyma

Elkészítése

A csontokat az apróra vágott vagy reszelt zöldségekkel együtt feltesszük főni. Hozzáöntünk annyi káposztalevet, hogy a leves kellemesen savanykás legyen. Egy egész fej hagymát is beleteszünk.

Amíg a csont fő, a darált húst egy tojással, a rizzsel, sóval és borssal összedolgozzuk, majd apró gombócokat formázunk belőle.

Amikor a csonton lévő hús megpuhult, kivesszük a csontot a levesből, leszedjük róla a húst, apróra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe. Ezután a húsgombócokat is beleengedjük. Amikor a gombócok megfőttek, hozzáadjuk a velőt, amelynek már csak rövid főzési időre van szüksége.

Amikor a velő is megpuhult, a levest félrehúzzuk a tűzről.

Elkészítjük az eresztéket: egy tojást simára keverünk egy evőkanál liszttel, majd fokozatosan hozzáadunk fele víz, fele tej keverékét, hogy csomómentes legyen. Az eresztéket folyamatos keverés mellett a levesbe öntjük. Ezt követően már nem tesszük vissza a tűzre, mert az ereszték könnyen összeugorhat.

A tetejére aprított petrezselyemzöldet szórunk. Ha a leves nem elég savanyú, további káposztalével ízesítjük. Tejföllel tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/levesek/savanyu-veloleves/