Elkészítése
Kezdjük azzal, hogy a sütőtököt kockákra vágjuk és bedobjuk egy 200 fokra előmelegített sütőbe. Várjuk meg, amíg megpuhul, aztán szedjük le a héját.
Közben vegyünk elő egy lábast, olvasszuk fel benne a vajat. Pároljuk üvegesre rajta a hagymát és a fokhagymát, aztán fűszerezzük sóval, borssal. Jöhet rá a frissen reszelt szerecsendió és a gyömbér.
Kavargatva pirítsuk kicsit, majd öntsük rá a sütőtök pürét. Adjunk hozzá 1 liter vizet vagy zöldség alaplevet, forraljuk fel és turmixoljuk simára. A végén cseppentsünk bele egy kis citrom vagy limelevet.
Amikor tálaljuk, ne felejtsük el a pirított tökmaggal megszórni.
Ha egy kis extra ízre vágysz vagy a húsos falatokat kedveled, nyugodtan dobd fel a levest pirított baconnal vagy kolbász karikákkal! Nem csak különleges ízhatást adnak a levesnek, hanem még tartalmasabbá is teszik.
Tipp:
A sütőtök nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Gazdag béta-karotinban, amely a szervezetünkben A-vitaminná alakul, segítve ezzel a látásunkat és az immunrendszerünk erősítését.
A sütőtök alacsony kalóriatartalmú, de magas rosttartalmú, ami elősegíti az emésztést és segít a teltségérzet kialakításában.
Emellett rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például C-vitamint, káliumot és magnéziumot. Tehát ha sütőtököt eszünk, nem csak egy finom ételt fogyasztunk el, hanem hozzájárulunk az egészségünk megőrzéséhez is! ????????










