Elkészítése
A sütőben előre megsütött, megpuhult sütőtököt és a megtisztított, darabolt körtéket egy tálba tesszük. Botmixerrel sima pürét készítünk belőlük. Hozzáadjuk a vanília esszenciát, ízlés szerint kevés mézet, majd a főzőtejszínt is beleöntjük. Az egészet újra krémesre turmixoljuk, szükség esetén kevés vízzel vagy plusz tejszínnel hígíthatjuk.
Egy lábasban átmelegítjük, de forralni nem szükséges, hogy a gyümölcsök friss íze megmaradjon.
Tálalás
A levest mélytányérba szedjük, majd pirított magokkal – például napraforgóval, dióval vagy szeletelt mandulával – megszórva kínáljuk. Ízlés szerint reszelt parmezánnal vagy morzsolt kéksajttal is tálalható, így még különlegesebb ízt kap.
Tipp
A leveshez illik egy kevés frissen őrölt fahéj vagy gyömbér is, amely még melegebb, téliesebb hangulatot ad az ételnek. Ha tartalmasabbra vágyunk, pirított kenyérkockával is kínálhatjuk.
