Hozzávalók:
Húsgombóc:
- 50 dkg pulykacomb
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kk őrölt római kömény
- 1 kk őrölt fehér bors
- 1 tojás
- 4 ek zsemlemorzsa
- 1 ek petrezselyemzöld
- só
Leves:
- 2 ek zsír
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 karalábé
- 1 zeller
- 3 gomba
- 20 dkg zöldborsó
- 20 dkg karfiol
- 10 db kelbimbó
- 5 dl főzőtejszín
- 1 ek tárkony (szárított, morzsolt)
- 1 ek petrezselyemzöld
- só
- őrölt bors
Elkészítése:
A húsgombóchoz ledarálom a húst a hagymákkal együtt, majd a többi hozzávalóval elkeverem. Diónyi golyókat formázok belőle, a gombócok méretétől függően 30-35 db-ot.
A leveshez a kockára vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát megdinsztelem a zsíron.
A zöldségeket tetszőlegesen felaprítom, és a karfiol kivételével rádobom a hagymára. Az egészet tovább dinsztelem, 10 perc után felöntöm 3 l vízzel, sózom, borsozom.
Ha felforrt, belerakom a húsgombócokat, és 15 perc alatt megfőzöm.
A végén megszórom tárkonnyal és petrezselyemmel, beleöntöm a tejszínt. Felforralom, és tálalom.