Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tárkonyos raguleves galuskával recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók 4 személyreLeveshez

  • 600 g csirkemell filé
  • 4 szál szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 db zeller
  • 20 dkg zöldborsó
  • 2 evőkanál paradicsomlé
  • 0,5 db kaliforniai paprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl tejszín
  • 2 teáskanál olaj
  • 1 db citromból nyert citromlé (ízlés szerint)
  • tárkony ízlés szerint
  • só
  • bors
  • 2 l alaplé

Galuskához

  • 1 tojás
  • 2 dkg vaj
  • 3 evőkanál finomliszt (vagy 2 ek zabliszt és 1 ek hajdinaliszt)
  • só

Elkészítése

Először finomra vágjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Egy kaliforniai paprikát kimagozunk és a felét felkockázzuk.

A gyökérzöldségeket kb fél*fél cm-es kockára vágjuk.

Következhet a csirkemell, amit szintén apró kockákra vágunk.

Egy edényben 2 tk olajat hevítünk. Beleöntjük az aprított hagymákat és a paprikát. Megsózzuk és üvegesre pároljuk. Jöhetnek a csirkemell kockák, addig pirítjuk, amíg teljesen kifehéredik és elkezd levet engedni.

Amint elérkeztünk erre a pontra, mehetnek a zöldségek is az edénybe. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Én rakok bele kevés cukrot is bele. Jöhet bele 2 ek paradicsomlé, babérlevél és a tárkony. Pároljuk 2 percig, majd felöntjük 2 liter alaplével. Közepes lángon 15-20 percig főzzük.

Ha letelt az idő, akkor jöhet a tejszín. 2-3 merőkanál forró levest adunk a tejszínhez, elekverjük és már önthetjük is levesbe.

Amíg a leves újra felforr elkészítjük a galuskát. Egy keverőtálba öntünk 20 g olvasztott vajat. Ne legyen forró, maximum kézmeleg. Jöhet egy tojás, kevés só, és liszt (ha gluténmentesre szeretnénk, akkor használjunk zab és hajdinalisztet). Eldolgozzuk. Ha túl lágy lenne a tészta, akkor még adhatunk hozzá kevés hajdinalisztet.

Amint elkészült a tészta és a leves is forr, már szaggathatjuk is a galuskákat a levesbe.

Ha a szaggatás után újra felforrt a leves, jöhet hozzá a zöldborsó. Főzzük még egy percig és a végén ízesítjük egy ek friss citromlével. Lekapcsoljuk a tűzhelyet és az étel elkészült.

Jó étvágyat!

https://receptneked.wps.hu/levesek/tarkonyos-raguleves-galuskaval/