Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tárkonyos savanyú leves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 30 dkg kolozsvári szalonna (vagy füstös csont )
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 db sárgarépa
  • 4 darab krumpli
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 0,5 fej karalábé
  • bors
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál mustár
  • tárkony
  • olaj
  • 1 kávéskanál keményítő
  • 1 csipet őrölt kömény

Elkészítése

A szalonnát egy fazékban hideg vízben feltesszük főni. Amikor megfőtt, kivesszük a levéből, és kisebb darabokra vágjuk.

A hagymát apróra vágjuk, a sárgarépát, petrezselyemgyökeret és karalábét lereszeljük (vagy karikára vágjuk), a krumplit kockára vágjuk. Egy kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a borsot és a köménymagot. Felöntjük a szalonna főzőlevével, és ha szükséges, vízzel pótoljuk.

A keményítőt egy kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és a mustárt. Egy merőkanálnyi forró levest fokozatosan hozzáöntünk, folyamatos keverés mellett felhígítjuk, majd visszaöntjük a levesbe. Lassan forraljuk, hogy a tejföl ne csapódjon ki.

Beletesszük az apróra vágott ecetes tárkonyt, és a levéből is öntünk hozzá, hogy kellemesen savanykás legyen. Ha szárított tárkonyt használunk, citromlével, citromsóval vagy ecettel ízesítjük a levest ízlés szerint.

Megjegyzés: Sózni általában nem szükséges, mert a füstölt szalonna vagy csont elég sóssá teszi a levest, de ha szükséges, kóstolás után igazíthatunk rajta.

https://receptneked.wps.hu/levesek/tarkonyos-savanyu-leves/