A hagymát apróra vágjuk, majd felhevített vajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított, kisebb darabokra vágott zöldbabot, a felkockázott burgonyát és édesburgonyát. Megszórjuk sóval, borssal, tárkonnyal, valamint hozzáadjuk a préselt fokhagymát is. Pár percig kevergetjük, majd felöntjük zöldségleves alappal – ez lehet házi készítésű fagyasztott, vagy akár frissen készített forró víz is, utóbbi esetben erőteljesebb fűszerezésre lesz szükség.
A leveshez adjuk a csirkemell csontját, amely ízletesebbé és tartalmasabbá teszi. Az ételt lassú tűzön főzzük egészen addig, amíg a zöldbab meg nem puhul. Ekkor eltávolítjuk a csontot, a rajta maradt húst lefejtjük és visszatesszük a levesbe.
A végén tejfölös habarással sűrítjük a levest, majd néhány percig még főzzük, és tálalásra kész. A tejfölös tárkonyos zöldbableves ízes, tartalmas és tápláló fogás akár önállóan, akár egy szelet friss kenyérrel kínálva.