Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tejes zöldségleves gazdagon, kukorica galuskával recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kis fej kelkáposzta
  • 1 fej karalábé
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 szelet zeller
  • 1 szelet húsos füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 1 kávéskanál kömény
  • só
  • bors
  • olaj
  • 3 dl tej
  • 1 evőkanál finomliszt
  • víz

Elkészítése

A kelkáposztát, karalábét, sárgarépát, fehérrépát, zellert, szalonnát és hagymát apróra vágjuk, karikázzuk vagy kockázzuk. Kevés olajon a szalonnával együtt megdinszteljük és kissé megpirítjuk a zöldségeket. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd rászórjuk a lisztet, átforgatjuk, felöntjük a tejjel és simára keverjük.

Ezután további 1–1,5 liter vízzel felöntjük, fűszerezzük majoránnával, köménnyel, sóval és borssal. Amíg fő, elkészítjük a levesbetétet. A kukorica galuskához a kukoricalisztet tojással, kevés sóval és vízzel lágy tésztává keverjük. A forró levesbe teáskanállal beleszaggatjuk, majd addig főzzük, amíg meg nem puhul.

Ha minden zöldség és a galuska is megpuhult, a leves elkészült. Melegen tálaljuk, ízlés szerint tejföllel és friss fűszerekkel tovább gazdagíthatjuk.

Tipp

Ha szeretnénk még tartalmasabbá tenni, tarhonyát vagy apró tésztát is főzhetünk bele. A galuskát variálhatjuk grízből vagy sima lisztből is, de a kukoricás változat különlegesebb és finomabb állagot ad a levesnek.

https://receptneked.wps.hu/levesek/tejes-zoldsegleves-gazdagon-kukorica-galuskaval/