Előkészítés:
A krumplit és a sárgarépát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát szintén megtisztítjuk, apróra vágjuk. A fokhagymát zúzzuk. A virslit felkarikázzuk és félretesszük.
Leves:
Egy fazékba tesszük a felkockázott krumplit, répát és vöröshagymát. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet, az ételízesítőt, ízlés szerint sót, majd főzzük kb 30 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Rántás:
Az olajat felhevítjük, majd hozzáadjuk a lisztet és világos zsemleszínűre pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát, majd hagyjuk hűlni. A tejfölt egy kevés forró levessel simára keverjük és a kihűlt rántáshoz adjuk. Alaposan elkeverjük, hogy csomómentes legyen.
Befejezés:
A tejfölös rántást visszaöntjük a forrásban lévő leveshez, majd hozzáadjuk a felkarikázott virslit. Ha szükséges, még sóval ízesítjük. Pár percig főzzük, majd levesszük a tűzről.
Tálalás:
A levest tányérokba szedjük és friss, apróra vágott snidlinggel vagy petrezselyemzölddel megszórva kínáljuk.
Tipp:
Ha még tartalmasabb levest szeretnénk, a virsli egy részét füstölt kolbászra cserélhetjük. A tejfölös habarás ízét gazdagíthatjuk kevés őrölt köménnyel is, ami jól illik a krumplihoz.