Leves alap elkészítése
A gombát és a zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük, a vöröshagymát apróra vágjuk. Az olajat felhevítjük, és megdinszteljük rajta a hagymát. Hozzáadjuk a sárgarépát, a fehérrépát és a gombát, majd megszórjuk sóval, ételízesítővel, fehér borssal, pirospaprikával, és beletesszük a zellerzöldet és a petrezselyemzöldet is. Fedő alatt, víz hozzáadása nélkül 10–15 percig pároljuk, amíg a gomba levet enged.
Főzés és ízesítés
A párolás után felöntjük vízzel. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Közben a főzőtejszínt kevés forró levessel elkeverjük, majd visszaöntjük a lábosba. Újraforraljuk, majd levesszük a tűzről, és csak ekkor adjuk hozzá a frissen facsart citromlevet, hogy a tejszín ne csapódjon ki.
Levesbetét
A kis kockatésztát külön sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és a leveshez kínáljuk.
Tipp
Ha még tartalmasabbá szeretnénk tenni, a levesbe főzhetünk apróra vágott csirkemellet is. A citromlevet ízlés szerint fokozatosan adagoljuk, így beállíthatjuk a leves friss savanykás ízét.