Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tejszínes, citromos gombaleves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók 6 személyre

  • 50 dkg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 db citrom leve
  • zellerzöld
  • petrezselyemzöld
  • só
  • ételízesítő
  • őrölt fehérbors
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 0,5 dl étolaj

Levesbetétnek

  • 5 dkg kis kocka tészta

Elkészítése

Leves alap elkészítése

A gombát és a zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük, a vöröshagymát apróra vágjuk. Az olajat felhevítjük, és megdinszteljük rajta a hagymát. Hozzáadjuk a sárgarépát, a fehérrépát és a gombát, majd megszórjuk sóval, ételízesítővel, fehér borssal, pirospaprikával, és beletesszük a zellerzöldet és a petrezselyemzöldet is. Fedő alatt, víz hozzáadása nélkül 10–15 percig pároljuk, amíg a gomba levet enged.

Főzés és ízesítés

A párolás után felöntjük vízzel. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Közben a főzőtejszínt kevés forró levessel elkeverjük, majd visszaöntjük a lábosba. Újraforraljuk, majd levesszük a tűzről, és csak ekkor adjuk hozzá a frissen facsart citromlevet, hogy a tejszín ne csapódjon ki.

Levesbetét

A kis kockatésztát külön sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és a leveshez kínáljuk.

Tipp

Ha még tartalmasabbá szeretnénk tenni, a levesbe főzhetünk apróra vágott csirkemellet is. A citromlevet ízlés szerint fokozatosan adagoljuk, így beállíthatjuk a leves friss savanykás ízét.

https://receptneked.wps.hu/levesek/tejszines-citromos-gombaleves/