Előkészítés:
A kagylóhúst kiengedjük, majd alaposan lecsepegtetjük. A sárgarépát, a fehérrépát, a szárzellert, a vöröshagymát, a fokhagymát, a kápia paprikát és a körtét megtisztítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A bacont szintén vékonyra szeleteljük.
Leves:
Egy lábasban a vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket, a körtét és a bacont. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett megdinszteljük. Amikor kissé megpuhultak a hozzávalók, akkor felöntjük vízzel és addig főzzük, amíg minden hozzávaló teljesen meg nem puhul.
Ízesítés és sűrítés:
Ekkor hozzáadjuk a kagylóhúst, majd a fehérbort. Takarékra vesszük a lángot, beletesszük a reszelt füstölt sajtot és a tejszínt, majd fedő alatt további 15 percig lassan főzzük. A végén frissen őrölt borssal ízesítjük.
Tálalás:
A kész levest tányérokba szedjük és friss, aprított petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Tipp:
A leves gazdagítható kevés citromlével, amely kiemeli a kagyló ízét. Ha pikánsabb változatot szeretnénk, akkor egy csipet chilipehely is jól illik hozzá.