Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tökleves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 db főzőtök
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanálnyi zsír (vagy olaj)
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 1-1,5 liter víz
  • só
  • kapor
  • ecet
  • pirospaprika

Elkészítése

A tököt legyalulom, besózom, és hagyom kicsit állni, majd alaposan kicsavarom a levét.

Zsíron egy kanál liszttel rántást készítek, hozzáadok kevés pirospaprikát, hogy színt adjon, majd felengedem vízzel, és hozzáadom a tököt. Beleteszem a kaprot, amit csokorba kötve vagy apróra vágva adok hozzá.

Amikor a tök megpuhult, a másik kanál liszttel és tejföllel habarást készítek, amit hozzáadok a leveshez, és jól felfőzöm. Kevés ecettel, esetleg cukorral ízesítem a végén.

Ez az adag 6-8 személyre elegendő. A legfinomabb jól lehűtve, különösen nyáron.

Sztori:

Az 50-es, 60-as években nálunk a leves mindennapos volt. A kukoricaföldön megtermett a tök (na, nem ez a főzőtök), így aztán az is került az asztalra. Ha nagyon éhesek voltunk, és esetleg igazán kiadós étel nem került az asztalra, a levesbe kenyeret aprítottunk, akkor biztosan jól laktunk. Én az óta is nagyon szeretem némelyik levesbe a kenyeret beleaprítani. A töklevest is így szoktam.

https://receptneked.wps.hu/levesek/tokleves/