Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tyúkhús leves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 egész tyúk
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 fej karalábé
  • 1 kis fej karfiol
  • 0,5 fej kelkáposzta
  • 6 darab gomba
  • 4 evőkanál zöldborsó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor zellerzöld
  • só
  • bors
  • ételízesítő (ha szükséges )

Elkészítése

Egy nagy lábosban vizet forralunk, majd beletesszük az egész, alaposan megtisztított tyúkot. Lassú tűzön főzni kezdjük, miközben folyamatosan leszedjük a tetején képződő habot, hogy a leves tiszta maradjon.

Amikor a hab teljesen eltűnt, hozzáadjuk a sót és az egész borsot. Továbbra is lassú tűzön, gyöngyözve főzzük a levest körülbelül fél órán keresztül.

Ezután hozzáadjuk a megpucolt és nagyobb darabokra vágott sárgarépát, fehérrépát és karalábét. A levest további egy órán át főzzük lassú tűzön.

Az egy óra letelte után beletesszük a maradék zöldségeket: a kisebb rózsákra szedett karfiolt, a negyedelt kelkáposztát, a megtisztított gombát és a zöldborsót. Hozzáadjuk a petrezselyem zöldet és a zeller zöldet is, majd további egy órán át gyöngyözve főzzük a levest.

A főzés végén megkóstoljuk, és ha szükséges, ízesítjük még sóval vagy delikáttal. A kész levest leszűrjük, a zöldségeket és a húst külön tálaljuk. A tyúk húsát kisebb darabokra vágjuk, hogy könnyebben lehessen fogyasztani.

Tálaláskor a levest cérnametélttel vagy más levesbetéttel kínáljuk.

https://receptneked.wps.hu/levesek/tyukhus-leves/