Elkészítése
A tyúkot szétdaraboljuk és megmossuk.
Annyi hideg vízben, hogy bőségesen ellepje, feltesszük főni. A keletkező habot folyamatosan leszedjük a leves tetejéről, egészen addig, míg teljesen habmentes lesz a felszíne. Ekkor a lángot alatta visszavesszük takarékra és végig így főzzük, hogy csak gyöngyözzön, különben a színe zavaros lenne.
A zöldségeket megtisztítjuk és a fazékba, a húsok mellé tesszük. Beledobjuk a húsleves kockát és sózzuk. Egy teatojást megtöltjük szemes borssal, majd a fazék peremére akasztva, a készülő levesbe lógatjuk. Ahogy fentebb is említettem, nagyon fontos, hogy kis láng felett főzzük, éppen csak gyöngyözzön!
Szánjunk erre a folyamatra 3-4 órát, attól függően, mikorra puhul meg a hús.
Amikor megfőtt a tyúk, csipesszel egy tálba szedjük. A zöldségeket is kivesszük a fazékból, majd egy tálalóedénybe, szűrő segítségével átszűröm a levet.
Cérnametélt vagy eperlevél tésztával kínáljuk a húslevest.

