Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Újévi lencseleves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg lencse
  • 15 dkg füstölt oldalas vagy másmilyen füstölt hús
  • 15 dkg kockázott bacon
  • 15 dkg kolbász
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 db babérlevél
  • 2 kávéskanál római kömény
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • só
  • bors
  • koriander vagy petrezselyemzöld

Elkészítése

A lencsét a főzés előtti este beáztatjuk vízbe.

Másnap leszűrjük, majd egy edénybe tesszük a füstölt hússal, babérlevéllel, római köménnyel és az apróra vágott fokhagymával. Felöntjük 1,5-2 liter vízzel és elkezdjük főzni.

Amíg a lencse fő, addig egy másik edényben megpirítjuk a bacont, majd hozzáadjuk a feldarabolt kolbászt, hogy az is kiengedje az ízét. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a kockázott répát és a hagymát, majd összeforgatjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, majd 2-3 perc alatt összefőzzük.

A répás-kolbászos keveréket a forrásban lévő lencséhez adjuk, majd sóval és borssal ízesítjük. Ha nagyon sűrű lenne a leves, akkor hígítsuk még vízzel.

Amikor a leves alkotóelemei megfőttek, akkor szórjuk meg aprított petrezselyemmel vagy korianderrel, tegyük rá a fedőt és hagyjuk az ízeket jól összeérni.

https://receptneked.wps.hu/levesek/ujevi-lencseleves-2/