A előkészített tyúkot hideg vízben, nagyon lassú tűzön feltesszük főni egy nagyobb hagymával együtt.
Éppen csak gyöngyöznie szabad a levesnek, közben a tetején keletkező habot folyamatosan szedjük le.
A répát, fehérrépát ízlés szerint karikára vagy hasábokra vágjuk. A zellert, karalábét vágjuk közepes hasábra. A fokhagyma gerezdeket, gombákat is tisztítsuk meg.
Két óra lassú főzés után adjuk a levesalaphoz a zöldségeket. Ha a répa már félig megpuhult, akkor beletesszük a levesbe a zöldborsót.
Amikor a zöldségek és a hús is teljesen megpuhult, akkor elkészült a leves.
Kóstoljuk meg és ízesítsük sóval, borssal ha még kicsit íztelen lenne.
Pihentessük a levesünket pár percig, majd ha még keletkezett a leves tetején felesleges zsír, akkor azt szedjük le.
Tálaljuk a hússal, zöldségekkel és tésztával.