Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Újházi tyúkhúsleves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg tyúkhús
  • vöröshagyma
  • megpucolva
  • egészben hagyva
  • zöldpaprika
  • kimagozva
  • egészben hagyva
  • sárgarépa
  • megpucolva
  • hosszában elvágva
  • fehérrépa
  • megpucolva
  • hosszában elvágva
  • zeller
  • megpucolva
  • feldarabolva
  • karalábé
  • megpucolva
  • feldarabolva
  • 10 dkg csiperkegomba
  • 10 dkg zöldborsó
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só
  • 1 bors

Elkészítése

 

Én az Újházi tyúkhúsleveshez nyersen le szoktam fejteni a csontról a húst, és csak a husit szoktam a levesbe főzni, hogy evés közben ne kelljen a csontokat kerülgetni – illetve ez a módszer egyszerűbb mintha a főzés közben, forrón kellene eltávolítani a húst a csontról. A farhátat viszont egyben bele szoktam tenni a levesbe, mert az kiváló ízt kölcsönöz neki.

2-2,5 liter hideg vízbe teszem oda a husit, és ha felforrt a leves, akkor már csak gyöngyöző vízben főzöm tovább. A tyúknak hagyok egy fél órát, hogy félig átfőjön, és ezután teszem bele a zöldségeket. Először a sárgarépát, a fehérrépát, a vöröshagymát, a zellert, a petrezselyemzöldet és a karalábét teszem bele a levesbe, majd negyed órát követően jöhet a paprika, a gomba és a zöldborsó is.

A főzés végén a farhátat eltávolítom a levesből.

Az Újházi tyúkhúslevest én nem szűröm, a húst és a zöldségeket szándékosan főzöm együtt. Tésztát külön sós vízben főzök a leveshez.

A levest egy kis sáfránnyal ízesíthetjük, színesíthetjük.

 

https://receptneked.wps.hu/levesek/ujhazi-tyukhusleves/