Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Újházy tyúkhúsleves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 db tyúk (1,5-2 kg )
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 db zellergumó
  • zellerzöld
  • 1 kisebb fej karalábé
  • 1/4 fej kelkáposzta
  • 20 dkg zöldborsó
  • 20 dkg gomba
  • 20 dkg karfiol
  • 1 darab paprika
  • 1 darab paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kis fej fokhagyma
  • só
  • ételízesítő
  • bors
  • gyömbér
  • szerecsendió virág

Elkészítése

Előkészítésként megtisztítjuk a zöldségeket. A vöröshagymát megmossuk, de a héját rajta hagyjuk. A tyúkot kívül-belül alaposan megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, lehabozzuk. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, vöröshagymát és a fűszereket. Az egész borsot és a fokhagymát teatojásba vagy fűszerzacskóba helyezzük, így tesszük a levesbe.

A levest kb. 1 órán át kis lángon főzzük, majd hozzáadjuk a zöldségeket, kivéve a gombát, zöldborsót és karfiolt. Ezeket két-három merőkanál levesben külön főzzük meg. A levest csak gyöngyözve forraljuk tovább. Amikor a tyúk megpuhul, elzárjuk a lángot, és pihentetjük a levest fél órát, majd óvatosan átszűrjük. A zöldségeket tetszés szerint feldaraboljuk.

A tyúkot darabolva vagy kicsontozva, metéltre vágott hússal tesszük a levesbe. Betétként külön csigatésztát vagy cérnametéltet főzünk hozzá.

https://receptneked.wps.hu/levesek/ujhazy-tyukhusleves/