Előkészítésként megtisztítjuk a zöldségeket. A vöröshagymát megmossuk, de a héját rajta hagyjuk. A tyúkot kívül-belül alaposan megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, lehabozzuk. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, vöröshagymát és a fűszereket. Az egész borsot és a fokhagymát teatojásba vagy fűszerzacskóba helyezzük, így tesszük a levesbe.
A levest kb. 1 órán át kis lángon főzzük, majd hozzáadjuk a zöldségeket, kivéve a gombát, zöldborsót és karfiolt. Ezeket két-három merőkanál levesben külön főzzük meg. A levest csak gyöngyözve forraljuk tovább. Amikor a tyúk megpuhul, elzárjuk a lángot, és pihentetjük a levest fél órát, majd óvatosan átszűrjük. A zöldségeket tetszés szerint feldaraboljuk.
A tyúkot darabolva vagy kicsontozva, metéltre vágott hússal tesszük a levesbe. Betétként külön csigatésztát vagy cérnametéltet főzünk hozzá.