Elkészítése
A megtisztított sárgarépát és fehérrépát felkarikázzuk, a szárított vargányát vízben áztatjuk kb. 15-20 percig. A zöldségeket és a gombát egy lábosba tesszük, majd hozzáadjuk a sót, a borsot, egy kiskanál darált paprikát, a megtisztított hagymát és a húsleveskockákat. Az egészet fedő alatt puhára főzzük, majd felöntjük a szükséges mennyiségű vízzel (kb. 1,5 liter).
Amikor a leves felforrt, hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát, és addig főzzük, amíg meg nem puhul. Közben egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a lisztet világos zsemleszínűre, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, és gyorsan elkeverjük, nehogy megégjen. Az így elkészült rántást egy kevés vízzel simára keverjük, és a leveshez adjuk. Még egyszer felforraljuk a levest, hogy az ízek összeérjenek.
A kész leveshez csigatésztát kínálunk levesbetétként.
