Hozzávalók:
- 3 körte
- 10 dkg kékáfonya (lehet mirelit is)
- 10 dkg meggy kimagozva
- 1 kk só
- 2 dl tejföl
- 3 ek étkezési keményítő
- 2 rúd fahéj
- 5 szegfűszeg
- 1 csillagánizs
- 1 dl főzőtejszín
- 10 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 citrom leve
- 1 tk vanília aroma
Elkészítése:
Egy 2 literes fazékban feltesszük a vizet a tűzre.
A körtéket meghámozzuk és 4 részre vágjuk. A vízbe beletesszük a fűszereket, a sót, cukrot, reszelt citromhéjat és a körtét.Ha elkezd forrni, mérsékeljük a tüzet alatta.
A meggyet és az áfonyát ezután adjuk hozzá. Ha megpuhultak a gyümölcsök, akkor az aromát és a citrom levét a levesbe csurgatjuk. A fűszereket eltávolítjuk és a tejföl-tejszín keverékét a keményítővel és kevés főzőlével simára keverjük.Ehhez használjunk kisméretű habverőt.
Ezután behabarjuk vele a levesünket. Tetejére őrölt fahéjat szórhatunk. Ha nem lenne kellően édes, ízlésünk szerint ízesítsünk még utána.