Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Vermouthos spárgakrémleves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg zöld spárga
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 pohárnyi száraz vermouth
  • zöldség alaplé (ezúttal 1 db leveskockát használtam)
  • fehérbors
  • 3 evőkanál vaj
  • kevés olívaolaj
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 30 dkg gomba
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • bors
  • 2 evőkanálnyi szárított zöldség (esetünkben Natúr vega-mix ételízesítő, ami csak szárított zöldségeket tartalmaz)
  • 1 evőkanálnyi finomliszt
  • 1 db tojás
  • só

Elkészítése

A spárgát megtisztítjuk, a fás alsó részeket eltávolítjuk hámozóval. A spárgafejeket letörjük és félretesszük, a szárakat kisebb darabokra vágjuk.

A vöröshagymát apróra vágjuk, és egy evőkanál vajon kevés sóval üvegesre pároljuk. Megszórjuk fehérborssal, majd felöntjük a vermouth-tal. Hozzáadjuk a felaprított spárgadarabokat, és felöntjük annyi zöldséglevessel, hogy ellepje. Sózzuk, majd lassú tűzön főzzük, amíg a spárga megpuhul.

Közben a gombát cikkekre vágjuk, és egy evőkanál vaj és kevés olívaolaj keverékén pirosra sütjük. A végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, tekerek rá borsot, enyhén sózzuk, majd félretesszük a spárgafejek mellé.

A főzőtejszínt elkeverjük az étkezési keményítővel, és félretesszük.

Amikor a spárga megpuhult, botmixerrel krémesre turmixoljuk a levest. Visszatesszük a tűzre, majd hozzáadjuk a sült gombát és a félretett spárgafejeket.

A gomba pirítására használt serpenyőt egy kevés levessel kiöblítjük, hogy az ott maradt ízeket is a leveshez adjuk.

A zöldséggaluska elkészítése:

Egy kis tálban összekeverjük a vajat, a szárított zöldségeket, a tojást, a lisztet és egy csipet sót. Egy kávéskanál segítségével a masszából kis galuskákat szaggatunk a forró levesbe.

A keményítős tejszínhez hozzáadunk egy kevés forró levest, majd az egészet visszaöntjük a fazékba. Ezután egy kevés vermouth-ot még adunk az íze kiemeléséhez.

A levest egyet rottyantjuk, majd tálalhatjuk.

https://receptneked.wps.hu/levesek/vermouthos-spargakremleves/