Zöldségek előkészítése
A vöröshagymát felkockázzuk, majd az olajon vagy zsíron üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott zellert, burgonyát, sárgarépát, fehérrépát, a fokhagymát, valamint a zeller- és petrezselyemzöldet. Pár percig fedő alatt együtt pároljuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
Leves főzése
Felöntjük 1 liter húslevessel, sóval, borssal és majoránnával ízesítjük, majd forrástól számítva 15–20 percig lassú tűzön főzzük, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
Krémesítés
A levest kissé hűlni hagyjuk, majd botmixerrel simára turmixoljuk. Belekeverjük a tejfölt, és ezzel együtt is átturmixoljuk, hogy igazán selymes állagot kapjunk. Ezután visszatesszük a tűzre, és hozzáöntjük a maradék 1 liter húslevest, majd felforraljuk.
Tálalás
A forró levest pirított zsemlekockával és reszelt füstölt sajttal kínáljuk, így még laktatóbb és ízesebb lesz.
Tipp
A krémleves különleges ízt kap, ha a zellert sütőben elősütjük, mielőtt a levesbe kerül. A tejföl helyett tejszínnel is krémesíthetjük, így még lágyabb lesz az állaga.