Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Zeller krémleves recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 nagy fej zeller
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 2 szem burgonya
  • 5 evőkanál zsír (vagy olaj)
  • 1 kis pohár tejföl (20%)
  • 2 liter húsleves
  • só
  • bors
  • majoránna
  • 2 szál zellerzöld
  • 4 szál petrezselyemzöld

Elkészítése

Zöldségek előkészítése

A vöröshagymát felkockázzuk, majd az olajon vagy zsíron üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott zellert, burgonyát, sárgarépát, fehérrépát, a fokhagymát, valamint a zeller- és petrezselyemzöldet. Pár percig fedő alatt együtt pároljuk, hogy az ízek jól összeérjenek.

Leves főzése

Felöntjük 1 liter húslevessel, sóval, borssal és majoránnával ízesítjük, majd forrástól számítva 15–20 percig lassú tűzön főzzük, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.

Krémesítés

A levest kissé hűlni hagyjuk, majd botmixerrel simára turmixoljuk. Belekeverjük a tejfölt, és ezzel együtt is átturmixoljuk, hogy igazán selymes állagot kapjunk. Ezután visszatesszük a tűzre, és hozzáöntjük a maradék 1 liter húslevest, majd felforraljuk.

Tálalás

A forró levest pirított zsemlekockával és reszelt füstölt sajttal kínáljuk, így még laktatóbb és ízesebb lesz.

Tipp

A krémleves különleges ízt kap, ha a zellert sütőben elősütjük, mielőtt a levesbe kerül. A tejföl helyett tejszínnel is krémesíthetjük, így még lágyabb lesz az állaga.

https://receptneked.wps.hu/levesek/zeller-kremleves-3/