Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Zellerkrémleves zsemlegombóccal recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Zellerkrémleveshez

  • 1 közepes zellergumó
  • 1 teáskanál finomliszt (púpozott)
  • 1 citrom leve
  • 1 kávéskanál kristálycukor
  • 2 teáskanál ételízesítő
  • só (ízlés szerint)
  • csipet szerecsendió
  • bors (ízlés szerint)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál (olíva)olaj
  • 1 liter víz

Zsemlegombóchoz

  • 2 szikkadt zsemle
  • 5 dkg füstölt kolbász
  • 1 dl tej
  • 2 csipet őrölt fekete bors
  • 0,5 kávéskanál só
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 3 evőkanál finomliszt

Elkészítése

A zellert tisztítsuk meg, majd szeleteljük és vágjuk fel kisebb kockákra.

A vajat és az olívaolajat olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a felkockázott zellert és pároljuk pár percig. Ezután szórjuk meg a liszttel, keverjük alaposan össze, öntsük fel a vízzel, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt és a cukrot, ízlés szerint szerecsendiót és a citromlevet, majd főzzük puhára (közben kóstoljuk és ízlés szerint fűszerezzünk utána, ha szükséges).

Amikor a zeller puhára főt, vegyük le a levest tűzről, majd botmixerrel pépesítsük.

Ezután adjuk hozzá a főzőtejszínt, tegyük vissza a tűzre és kevergetve melegítsük forráspontig, majd zárjuk el a gázt és tálalásig tartsuk a levest melegen.

A zsemlét vágjuk fel kb 1 cm-es kockákra, majd tegyük egy serpenyőbe és pár pillanata alatt pirítsuk aranybarnára. (közben keverjük, rázogassuk, nehogy megégjen a zsemlekocka).

Ezután hagyjuk a zsemlekockákat kihűlni, majd öntsük rá a tejet, keverjük alaposan össze és hagyjuk pár percet állni.

A kolbászt vágjuk fel apró darabokra, és pár pillanat alatt süssük szép pirosra, majd keverjük hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet, és utána rögtön vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

A tejes zsemléhez adjuk hozzá a teljesen kihűlt kolbászt, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a liszttel, adjuk hozzá az egész tojást, és alaposan dolgozzuk össze, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni, mielőtt megformáznánk és megfőznénk.

A masszából nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat és enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük készre, majd szűrőkanállal szedjük ki és alaposan csepegtessük le (várjuk meg míg feljönnek a gombócok a víz tetejére, majd főzzük 6-7 percig).

https://receptneked.wps.hu/levesek/zellerkremleves-zsemlegomboccal/