A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, majd annyi vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, hozzáadjuk a fűszereket – a majoránnát, a tárkonyt és a babérlevelet –, majd fedő alatt puhára főzzük.
Közben a chipshez a burgonyát nagyon vékonyra szeleteljük, és bő forró olajban aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradék lecsöpögjön. Ízlés szerint megsózzuk, vagy pikáns fűszerkeverékkel, hagymaporral is feldobhatjuk.
Amikor a levesben a burgonya megfőtt, levesszük a tűzről, és kb. 15 percet pihentetjük, hogy ne legyen forró a turmixolásnál. Botmixerrel vagy turmixban simára pürésítjük, majd visszatesszük a tűzre és óvatosan felforrósítjuk. Ekkor hozzákeverjük a tejfölt, és elzárjuk a lángot.
Forrón tálaljuk, a tetejére ropogós burgonyachipset szórunk.
Tipp
A levest gazdagíthatjuk reszelt sajttal vagy pirított szalonnakockákkal is. Ha még krémesebb változatot szeretnénk, a tejföl mellé adhatunk egy kevés tejszínt is, ami selymesebbé teszi az állagát.