Elkészítése
A megtisztított sárgarépát, fehérrépát, karalábét, zellert, zöldborsót, gombát és a karfiolt nagyobb darabokra vágjuk, majd forrásban lévő vízbe tesszük. Hozzáadjuk a tyúkhúsleves-kockát (elhagyható), sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön körülbelül 1 órát főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Közben elkészítjük a grízgombócot. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a búzadarát, a zsiradékot és az apróra vágott petrezselymet. Sóval ízesítjük, majd legalább fél órára hűtőbe tesszük, hogy a gríz megdagadjon. Ha a massza túl keménynek tűnik, kevés vízzel vagy tejjel lazítjuk, hogy a gombóc főzés közben szépen meg tudjon duzzadni.
Amikor a zöldségek majdnem elkészültek, a masszából diónyi gombócokat formázunk, és bő, enyhén sós vízben kifőzzük őket. A kész gombócokat a zöldségleveshez adjuk, és frissen tálaljuk.
Tipp
Ha szeretnénk, a levest gazdagíthatjuk friss zellerzölddel vagy lestyánnal. A gombócokat a főzővízben lefedve, lassú forráson érdemes főzni, így nem esnek szét, hanem szép puhák és egyben maradnak.
