Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Zöldség leves grízgombóccal recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 0,5 fej karalábé
  • 1/4 fej zeller
  • 10 dkg zöldborsó
  • 4 fej gomba
  • 6 db karfiol rózsa
  • 2 csomag petrezselyemzöld
  • 2 evőkanál búzadara
  • 2 evőkanál kacsazsír (vagy bármilyen zsiradék)
  • 2 db tojás
  • 2 db tyúkhúsleves kocka (elhagyható, de finomabb lesz tőle a leves)
  • só
  • bors

Elkészítése

A megtisztított sárgarépát, fehérrépát, karalábét, zellert, zöldborsót, gombát és a karfiolt nagyobb darabokra vágjuk, majd forrásban lévő vízbe tesszük. Hozzáadjuk a tyúkhúsleves-kockát (elhagyható), sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön körülbelül 1 órát főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Közben elkészítjük a grízgombócot. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a búzadarát, a zsiradékot és az apróra vágott petrezselymet. Sóval ízesítjük, majd legalább fél órára hűtőbe tesszük, hogy a gríz megdagadjon. Ha a massza túl keménynek tűnik, kevés vízzel vagy tejjel lazítjuk, hogy a gombóc főzés közben szépen meg tudjon duzzadni.

Amikor a zöldségek majdnem elkészültek, a masszából diónyi gombócokat formázunk, és bő, enyhén sós vízben kifőzzük őket. A kész gombócokat a zöldségleveshez adjuk, és frissen tálaljuk.

Tipp

Ha szeretnénk, a levest gazdagíthatjuk friss zellerzölddel vagy lestyánnal. A gombócokat a főzővízben lefedve, lassú forráson érdemes főzni, így nem esnek szét, hanem szép puhák és egyben maradnak.

https://receptneked.wps.hu/levesek/zoldseg-leves-griz-gomboccal/